luni, 21 septembrie 2009

Sebişul în imagini

vineri, 18 septembrie 2009

Nuferi dalbi - Poezii Click & Speranţablog !

Săptămâna aceasta mi-a apărut o plachetă de versuri la Editura Gutenberg - Arad, în condiţii grafice deosebite. Titlul - Nuferi dalbi - este unul metaforic, pentru că am văzut în nufăr floarea ca expresie a purităţii, a idealului, a relaţiei intime dintre pământ şi cer, dintre ce e trecător şi ce e veşnic. Am adăugat intenţionat epitetul dalb cu evidentă nuanţă arhaică şi religioasă - apropo la colindul românesc - pentru a sugera ideea de profunzime, de puternică interiorizare, aşa cum cere o poezie, chiar dacă ea nu este chiar atât de originală. Oricum, poezia aceasta place iubitorilor de poezie măcar prin sinceritatea expresie şi simplitatea gândurilor. Place şi elevilor şi aceasta mă bucură mult, pentru că are un evident caracter educativ. Din motive financiare am tipărit doar 150 de volumaşe. Pentru cei care nu-şi pot procura placheta de versuri, am publicat-o pe blogul meu la adresa http://mhpogan.zice.ro/ Simplu, daţi click pe titlul acestui articol şi intraţi pe un alt blog al meu numit Speranţablog şi deschideţi pagina Nuferi dalbi. Lectură plăcută !

-->
Obsesii
 
Mă enervează pietrele
Ce stau cuminţi în colbul lor,
Strivite şi lovite de orice trecător.
Mă chinuie copacii
În sfânta demnitate-a lor,
Când rabdă greul iernilor.
Mă-ngândurează Cerul,
Când rabdă trăsnetul şi norul
Şi îşi presară peste noi Fiorul.
Mă obsedează oamenii,
Care-au uitat în neagra Zbuciumare
De cuminţenie, demnitate şi răbdare.
Prof. Pogan Mihai

duminică, 6 septembrie 2009

Uimiri recente

Secuii vor autonomie ?


-->
Cu uimire şi indignare aflu, mai întâi din internet şi apoi de la Televiziune, că Ţinutul Secuiesc vrea autonomie. Cum adică ? Să se mai uite puţin prin istorie şi să afle, dacă se fac că nu ştiu, că ei au venit aici şi au fost acceptaţi de români, mai de voie, mai de nevoie. Au convieţuit cu noi destul de paşnic şi uneori folositor pentru ambele părţi şi acum vor să fie stăpâni în grădina altuia, pentru că asta nu este ţara lor, ci este România, ţara românilor. Şi de unde le-a venit ideea, cine-i îndeamnă la aşa ceva: să aibă stemă şi steag, administraţie proprie, la altul în ogradă. Ce tupeu ! Îi susţin, mai întâi, cei din U.E., cu ideile lor promotoare de interese economice în extindere spre est. Nu le ajunge „spaţiul vital” şi de aceea se uită peste gard la vecini. Şi vor, nici mai mult, nici mai puţin, să ne cucerească fără război, diplomatic. Secuii-maghiari mai sunt susţinuţi de politicienii noştri care au înrobit ţara cu împrumuturi şi acum ,,capitaliştii" ne pun condiţii, au devenit stăpânii noştri. Inclusiv ideea globalizării ei o susţin şi ne-o impun, iar alături de ea vine sora ei perfidă, autonomia. Ce înseamnă ea e clar: ruperea, sfărâmarea unităţii naţionale conform principiului „Divide et impera”, sau pe româneşte „Învrăjbeşte ca să domini”. I-aş ruga pe fraţii maghiari şi secui să stea cuminţi, pentru că românul e tolerant până la un punct şi apoi ştie să apere ceea ce e al său. Şi va lupta cum ştie el de veacuri să-şi păstreze patria întreagă, o Românie „dodoloaţă”, cum zicea L. Blaga. Dumnezeu să dea mintea de pe urmă politicienilor noşti !! Prof. Pogan Mihai

miercuri, 2 septembrie 2009

Gânduri negre

Începe şcoala ?
 
A sosit şi 1 septembrie, dată la care, conform tradiţiei şcolii româneşti, dascălii, aceşti slujitori ai spiritului omenesc, se întorc la datorie. Pe coridoare şi în cancelarie se aud glasuri vesele, odihnite, chiar dacă şi anul acesta canicula prelungită ne-a indispus. Dar despre ce tradiţie vorbesc eu ? Mai respectă cineva azi în şcoală, şi nu numai, ceea ce numim moralitate, continuitate, consecvenţă, perseverenţă – principii fundamentale ale pedagogiei ?! Parcă în mod voit, dar mai ales prin „indicaţiile preţioase” ce vin din Uniunea Europeană, totul e pus sub semnul liberului arbitru, dacă nu lăsat la voia întâmplării sau interesului meschin.. Asta dacă nu ne dau sfaturi politicienii, ce consideră mai nou că a venit şi rândul profesorilor să facă sacrificii băneşti, că doar ne aflăm în toiul crizei. Şi nu ne-o spun direct, cum ar fi omeneşte, ci mişeleşte, tocmai acum la început de an şcolar. Nici mai mult, nici mai puţin, se zvoneşte că şcoala va începe cu zece zile mai târziu, spre bucuria copiilor, dar şi spre satisfacţia unor politicieni care s-au gândit cum să mai facă nişte economii furând din salariul profesorilor. Şi cred că acesta e doar începutul. Sau e şi aceasta o manipulare a profesorilor în pragul alegerilor prezidenţiale, cum s-a mai întâmplat ? Nu mai bine ne spuneau cu cât ne jăcmănesc şi să nu afecteze imaginea începutului şcolii. Cred că am fi acceptat o asemenea formulă, în naivitatea noastră, că doar nu suntem pentru prima dată fraieriți, minţiţi şi umiliţi. Pentru cei de sus nu contează că se perturbă grav programa şcolară şi aşa prea încărcată şi confuză în „alternativele” ei interesate. La învăţământ toată lumea se pricepe şi ce dacă mai stăm puţin pe acasă, fără bani, desigur. Şi asta nu e tot: de la inspectorate se stabileşte pentru fiecare şcoală câte posturi să dispară, tot pentru economii. Şi cei mai afectaţi sunt profesorii tineri, care şi aşa au un salariu de mizerie. Şi mai e ceva sfânt în lumea de azi ? Ne aşteaptă zile triste şi grele, dragi colegi !
Prof. Pogan Mihai